“La filla de l’Alquimista. Un conte jueu del Call de Barcelona”: Viure la memòria del Call de Barcelona

L’any 1391, els Calls de la majoria de ciutats catalanes foren atacats. Molts dels seus habitants van ser forçats a convertir-se al cristianisme o van ser assassinats. El Call de Barcelona mai no va ser reconstruït.

“La filla de l’alquimista. Un conte jueu del Call de Barcelona” és un llibre il·lustrat adaptat a tots els públics que vol acostar el lector a la vida i costums dels calls jueus catalans. A partir d’aquesta petita història el lector experimentarà la vida del Call, descobrirà què significava ser jueu a l’edat mitjana a la ciutat de Barcelona, mentre aprendrà a llegir diferents espais de la ciutat.
La filla de l’alquimista és un conte il·lustrat que vol recuperar la memòria del judaisme medieval català: no és tan sols una llegenda, sinó que és el viu testimoni d’un passat que lluita per a ser recordat. Una finestra cap a un món a voltes desconegut però molt nostre, una empremta de la nostra memòria, el testimoni d’un ric patrimoni nostre que cal preservar.
El llibre, basat en una llegenda recollida per Joan Amades, encara viva en la tradició del Call de Barcelona,  ens explica la història d’una casa del Call, víctima d’un encanteri: La casa del Alquimista.
A través d’il·lustracions creades exclusivament per al projecte, documentades històricament i inspirades en manuscrits il·luminats jueus catalans medievals, les Haggadot,  el lector s’endinsa en la vida del Call jueu i d’alguns personatges que podrien haver estat reals, la Judith, el Moixe i l’Arnau, víctimes de l’atzar que els conduirà a un amor impossible i potser a la fatalitat…
La imatge i el text s’uneixen per oferir una experiència actual enllaçada amb la memòria del judaisme català medieval, fent tangible el patrimoni intangible de la ciutat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s