Descoberta la Lleida jueva

(Font: El Punt/Avui)

Les excavacions arqueològiques que la Paeria va iniciar al mes de maig al Centre Històric han posat al descobert diverses restes que demostren l’existència del barri jueu de Lleida: la Cuirassa. Aquest és el nom que rebia l’espai on vivia la comunitat jueva –el call, com en diuen a Barcelona o Girona– i que la documentació històrica havia situat als plànols però del qual poca constància es tenia, al marge de petites restes trobades a finals dels anys quaranta.

Ara un equip de tres arqueòlogues i diversos operaris han trobat restes de carrers, edificis i tallers, a més de molta ceràmica, vidres, monedes i fragments d’una hanukia, els canelobres que els jueus utilitzen per la celebració del Hanukkà.

Les troballes són dels segles XIII i XIV i són importants per aquesta constatació del que fins ara només era una teoria i després perquè algunes de les restes no figuraven ni als mapes més antics. En concret, els operaris han descobert un tram de carrer en força bon estat i amb un fort pendent que recorreria aproximadament l’espai comprès entre la plaça del Seminari i la Costa del Jan. Es tracta, a més, de restes localitzades a força profunditat, a més de sis metres, i per sota d’edificacions del segle XVII. Les obres encara duraran unes quantes setmanes i l’objectiu és completar l’estudi de tota aquesta zona que la història situa a l’espai comprès entre el carrer Major, el de Cavallers i la Seu Vella.

La directora de l’excavació, l’arqueòloga Marta Moran, va explicar: “És força important el que estem trobant perquè no en teníem cap constatació”, i hi afegia que també estudien una sèrie de sitges i piques que han trobat i que pertocarien a antics tallers de pergaminers. Moran deia que no era estrany trobar aquests oficis a la zona perquè estava just a la vora del barri dels eclesiàstics i de l’Estudi General de Lleida, l’antiga universitat, i que, per tant, els feia falta pergamí per escriure.

L’alcalde accidental, Joan Gómez, va visitar ahir les obres i va explicar que després de constatar les troballes estudien la millor manera de preservar part d’aquest patrimoni i deixar-lo a la vista. Gómez va afirmar que els tècnics revisaran el projecte d’urbanització d’aquest espai per fer que quedin visibles i senyalitzades restes que recordin el barri on havia viscut la comunitat jueva de Lleida des del segle XII fins al XV.

L’arqueòloga va manifestar que la teoria inicial era que poca cosa trobarien perquè a la zona hi havia hagut molts canvis i enderrocs al llarg dels segles i, a més, pel seu emplaçament en un lloc de fort pendent i sotmès a humitats i escorrenties era fàcil que hi hagués despreniments i enderrocs.

El projecte de recuperació del call lleidatà vol revalorar l’entorn de la Cuirassa pel seu contingut històric, constructiu i arqueològic, i afavorir i potenciar l’activitat turística del Centre Històric en particular i de la ciutat en general, segons Gómez, que hi va afegir que la comunitat jueva de Lleida va ser la més important de Catalunya, després de la de Barcelona.

Pel que fa a l’actuació urbanística que s’està executant a l’entorn de la Cuirassa, les excavacions van acompanyades de l’enderroc d’edificis en ruïna i que hauran de permetre la urbanització d’un gran espai públic de prop de 5.000 metres quadrats.

La setmana passada es va enderrocar un edifici situat al carrer Maranyosa i aquesta setmana ja s’inicien els treballs per tirar a terra un altre immoble al carrer dels Dolors.

Un cop alliberat tot l’espai, el projecte preveu instal·lar un ascensor a la Costa del Jan, que comuniqui el carrer Major i la plataforma superior de la plaça del Seminari.

També s’habilitarà un recorregut accessible, amb pendents suaus fins a la connexió del carrer Maranyosa amb Cavallers.

També s’urbanitzarà la plataforma de l’antiga plaça del Seminari per obtenir una gran plaça on es preveu la instal·lació de jocs per a infants.

La reforma de tot aquest espai de prop de 5.000 metres quadrats també salva i modera el fort desnivell que hi ha entre la part alta de l’antic barri de la jueria, entre els carrers Maranyosa i Companyia, amb els de la part baixa, que són els de Sant Cristòfol i dels Dolors.

Les obres es completaran amb l’enjardinament de bona part de l’espai, amb arbustos i arbrat.

El termini d’execució d’aquest projecte és de vuit mesos i té un pressupost de 730.000 euros. L’actuació forma part del pla territorial de foment del turisme de Lleida, que té un pressupost global d’1,5 milions d’euros, dels quals 500.000 els aporta la Generalitat.

La recuperació de la Cuirassa és una de les poques obres previstes al Centre Històric i que se sumen a la inversió privada i molt lenta del parador estatal a l’edifici del Roser i a les millores que s’han efectuat a la part de Cavallers i a l’àrea del Mercat del Pla.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s