Quatre llibres de jueus de la Bisbal d’Empordà, en línia

(Font de la noticia: Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya)

L’Arxiu Històric de Girona digitalitza i posa a l’abast dels investigadors quatre llibres específics de jueus de la capital baixempordanesa d’entre els anys 1315 i 1346.

imatge-per-noticia-web.jpg_1596672084

Entre els llibres i manuals produïts pels notaris de l’edat mitjana en viles i ciutats que tingueren una comunitat jueva important, és habitual trobar-hi una tipologia de llibres específics que solen respondre al nom genèric de libri iudeorum, és a dir, llibres de jueus.

Aquests llibres, que solen ser dels segles XIII i XIV, recullen les transaccions fetes entre jueus i cristians, sovint relacionades amb préstecs i altres operacions creditícies, activitats en les quals, com és sabut, la comunitat jueva tingué un paper molt destacat. Aquests registres notarials avui constitueixen una font d’informació valuosíssima per a conèixer no només aspectes econòmics sinó també socials i demogràfics relatius als jueus d’una determinada població i a la seva relació amb els d’altres comunitats.

A l’Arxiu Històric de Girona són diverses les notaries que van produir aquests tipus de llibres: Girona, Castelló d’Empúries, Peralada, Torroella de Montgrí i la Bisbal d’Empordà. Amb l’objectiu de preservar aquesta important documentació, no sempre en bon estat de conservació, i evitar la seva continuada manipulació, l’Arxiu Històric de Girona ha realitzat la digitalització dels quatre volums pertanyents a la notaria de la Bisbal d’Empordà. La consulta de les reproduccions es facilita a través d’Arxius en Línia ( http://dom.cat/o4r ).

Es tracta de quatre llibres de la primera meitat del segle XIV, el més antic dels quals presenta una cronologia de 1315-1316 i el més modern de 1337 a 1346, ambdós de notaris no identificats, tot i que algun es pugui atribuir al notari Francesc Ballester. Aquests llibres, enquadernats en pergamí, passen del centenar de fulls cadascun, excepte un que en té setanta un.

L’interès d’aquests volums, en el cas concret de la Bisbal, va ser posat de manifest per Maria Dolors Mercader en la seva tesi de llicenciatura sobre els jueus de la Bisbal, presentada a la Universitat de Barcelona l’octubre de 1998, i en la publicació del seu llibre L’Aljama jueva de la Bisbal d’Empordà abans de la pesta negra. Els Libri Iudeorum del segle XIV (Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, 1999).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s